vineri, 30 decembrie 2011

Viata bate filmul!

LUMEA.5 litere cu o incarcatura prea enorma pentru doar 5 litere fragile.Un cuvant prea dur pentru ceea ce exprima.
Uneori ma gandesc cum reusesc cele 2 componente sa traiasca impreuna : OAMENII si LUMEA.Niste fiinte asa fragile intr-un loc atat de periculos si rece? Sau poate e invers :cum suporta lumea asa fragila niste fiinte asa periculoase si reci?
Imi place uneori sa cred ca la inceput totul era « roz si frumos » si ca poate din cauza timpului si a nevoilor lumea a ajuns asa rea..
Stateam azi si ma gandeam la mult vizionatele filme horror,despre care se spune ca sunt nu sunt decat niste SF-URI…cred ca defapt doar reflecta realitatea,si ca mai degraba realitatea este un SF.Viata bate filmul?Clar !
De cate ori am vizionat pe la stiri,am vazut sau poate doar am auzit anumite intamplari si sa zicem ca scenele sunt rupte din filme,sau ca nici in filme n-am ajuns sa vedem inca asa ceva.
Filmele horror nu sunt altceva decat niste transpuneri sufletesti ale oamenilor,fata lor adevarata fara masti... da,noi purtam masti,caci fara ele rautatea si uratenia noastra ne-ar ingrozi si ne-ar face sa nu ne putem privi.Mastile despre care vorbesc poarta numele de corp,trup si reusesc extrem de bine sa ascunda adevarul.
Vi se pare ca spun prostii nu? Aparent da,cand in esenta nu fac decat sa spun adevarul.
Spre exemplu,filmele clasice cu vampiri care sug sangele.Intr-adevar,inca nu am ajuns sa sugem sange,dar nici mult nu cred ca mai avem.Sangele este un element important in viata noastra,este lucrul ce ne tine in viata, ce face ca organele sa functioneze si totul in corpul nostru sa isi urmeze cursul.In viata reala sangele este asemanat cu tot ceea ce reprezinta bunatatea.Nu stim niciodata sa apreciem ceea ce este bun.Nu stim decat sa ne batem joc si sa radem eventual...deci vampirii care sug sangele nu sunt altceva decat oamenii care absorb si care-si bat joc de bunatate,bunatate fara de care probabil lumea noastra nici n-are mai exista.
Dar ce ziceti de filmele cu zombie?Zombie,in traducere,oameni care mananca alti oameni.Asta deja se intampla..la figurat.Oameni care ”sapa” alti oameni,in situatii cele mai vulnerabile.Persoane pe care le consideram prieteni,dusmani,familie sau doar niste persoane oarecare,care cu orice ocazie pe care o prind nu fac decat sa incerce sa-i distruga pe cei aflati la anaghie,sau sa-i batjocoreasca,sau sa le faca un anumit rau...”sa-i manance” pe limbajul zombiilor.
Iar filmele cu fantome?Poate fantomele chiar exista,cine stie...dar in cazul in care nu exista,ce reprezinta ele? Constiinta noastra incarcata.In filmele pe care le vedem,fantomele sunt niste entitati,niste « sufletele ratacite »,un lucru de care nu putem scapa si care ne bantuie…Si anume pacatul,faptele nu tocmai bune pe care le facem,mai pe scurt constiinta noastra incarcata,care ne ”bantuie”…
Mai sunt si filmele cu bestii,cu varcolaci sau mai stiu eu ce alte monstruozitati..Ele,ne reprezinta pe NOI.Sau,nu chiar pe noi,o parte din noi.Generalizez.Mai exista si exceptii…Aberez? Nu cred.Violatorii,criminalii,hotii,pedofilii,zoofilii,sarlatanii sunt exact tipurile acestor monstruozitati,fata adevarata a acestor persoane,daca pot fi numite asa...Brutalitatea,lipsa de cruzime,de mila,de frica de Dumnezeu sunt ceea ce ii definesc,si totusi,mastile pe care le poarta sunt mult prea umane pentru ceea ce sunt.
Si exemplele pot continua...
Viata bate filmul? Da,da,de 3 ori da! Acum intelegeti de ce?
Se indeplineste astfel si vorba ca « in orice minciuna exista un sambure de adevar »,astfel ca filmele au ca sambure de adevar realitatea.
Si de multe ori,spunem ca nu ne putem uita la filme horror,pentru ca sunt prea infricosatoare,si nu putem rezista...asa este si lumea,infricosatoare,si totusi o privim si o infruntam in fiecare zi.Cum rezistam? Mastile sunt de mare folos..caci daca am privi viata asa cum este ea,multi dintre noi nu am fi rezistat..pentru ca adevarul doare,pentru ca ne place sa ne mintim ca nu este asa,pentru ca,pentru ca...

Un comentariu: